Je komt jezelf 100 keer tegen bij dingen, waar je normaal gesproken je moeder iedere minuut voor zou roepen.

Student Interview Noa Kleijnendorst

Kun je ons vertellen waarom je deze studie bent gaan doen?

Ik ben terecht gekomen bij SMM via mijn neef die ook op de opleiding zit. In het 3e jaar van mijn MAVO hoorde ik hem over zijn studie praten, wat mij erg goed in de oren klonk. In dat jaar ben ik naar een open dag geweest waar ik helemaal enthousiast van werd. Na mijn mavodiploma ben ik Marketing en Evenementen gaan doen in Den Haag op het ROC Mondriaan. Toen ik daarvoor ook eindelijk mijn diploma had gehaald was het tijd om te starten aan de HBO-studie Sportmarketing & Management. En tot nu toe zit ik nog steeds helemaal op mijn plek! 

Waar komt jouw passie van sport vandaan?

Mijn grote hobby is langebaanschaatsen. Sinds dat ik kon lopen sta ik al op het ijzer, het is mij met de paplepel ingegoten. Ik heb een tijdje op nationaal niveau geschaatst maar nu doe ik het voor het plezier en geef ik training aan kinderen bij mijn vereniging STV Lekstreek. Ik kan daar zo van genieten, schaatsen is echt een deel van mijn leven. Daarnaast houd ik van sporten in het algemeen, gezellig met vrienden omgaan en van reizen. Vandaar ook mijn trip naar Lillehammer! 

Je loopt stage in het buitenland, heel gaaf! Kun je ons vertellen hoe je hier terecht bent gekomen?

Het leek mij altijd al gaaf. Ik wilde al eerder gaan, maar dat kon niet omdat ik nog geen 18 was. Vervolgens kwam corona, maar nu had ik eindelijk de kans om naar het buitenland te gaan. Ik heb alles op alles gezet om het voor elkaar te krijgen. Corona was er nog wel, dat maakte het allemaal wel iets lastiger. Ik wilde heel graag iets met sportevenementen doen, dat is hetgeen dat ik het leukst vind. Uiteindelijk ben ik met de Ida (docent) in contact gekomen, zij gaat over buitenlandse stages en minors.  

Hoe heeft SMM dit voor jou gefaciliteerd?

SMM heeft een partnerschool in Lillehammer en daarom kon ik naar Noorwegen gaan. De Hogeschool van Lillehammer heeft voor mij een stageplek gevonden. En zo kwam ik op het Olympische Park terecht. Het klinkt nu vrij makkelijk, maar het duurde wel even voordat ik zeker was van mijn plek. Ik was de eerste die naar drie jaar tijd weer op stage ging, dus alles moest weer worden opgestart. Maar uiteindelijk is alles goed gekomen. En alles is hier top geregeld dus dat is chill! 

Wat was jouw motivatie om buitenlandervaring opdoen?

Mijn Engels was echt beroerd. Daarom heb ik een cursus gedaan voordat ik aan deze studie begon.  Het is inmiddels redelijk verbeterd, maar ik wilde het graag verbeteren. Het is namelijk iets wat je nodig hebt, zeker in de tak van sport. Dus dat was één reden. Daarnaast wilde ik andere ervaring op doen. Lekker op jezelf, in een ander land, waar het draait om sport. Ik houd van skiën en eigenlijk van allerlei sporten die je hier kan doen. Dus daardoor was dit een soort cadeautje. 

Wat heb je nu het meest geleerd in deze hele ervaring? (zowel inhoudelijk als over jezelf)

Wat ik heb geleerd is dat je voor jezelf moet opkomen. De hoofdtaal is hier Noors, dus dat wordt hier voornamelijk gesproken. Als ik iets wil weten, moet ik daarom de Noren vragen om dit in het Engels uit te leggen. Als er in één meeting vijftien Noren zitten en één buitenlander, is het voor hen niet vanzelfsprekend om in het Engels te praten. Dus ik heb geleerd om gewoon te blijven vragen en niet af te wachten. Dat is iets wat ik al snel doe, maar daar heb ik hier nog meer aan gehad.  

Hoe ga je om met zo’n meeting waar je niks verstaat?

Als ik vragen heb, mag ik ze stellen en dan antwoorden ze in het Engels. Het is ook met beeld dus daardoor kom ik er wel uit. Ik kan wel opmaken waar het over gaat, dit komt omdat ik Engels, Nederlands en Duits spreek. Dus ik heb wel enig idee waarover het gaat, maar niet wat ze precies zeggen. 

Hoe is de samenwerking met Noren? En werk je ook mensen uit andere landen samen?

Ik zit hier met nog 99 andere studenten, die volgen allemaal een minor dus ik ben veel met hen in contact. Ik heb meegedaan met de introductieweek en met alle activiteiten die er op school werden georganiseerd. Eigenlijk ben ik gewoon een buitenlandse student, alleen loop ik stage. Ik woon met twee Noorse meiden en één Tsjechisch meisje, dus dat is wel gezellig. We spreken voornamelijk Engels in huis. Verder heb ik met andere Noren niet veel contact. Met de internationale studenten en met mijn huisgenoten wel. En ik doe een cursus Noors, maar daar leer je natuurlijk geen andere Noren kennen. Maar over twee weken is de Worldcup Langlaufen en Skispringen en dan zijn er allerlei vrijwilligers, zowel nationaal als internationaal. 

Wat typeert een samenwerking met Noren? Wat zijn de verschillen/overeenkomsten tussen Nederlanders en Noren (op de werkvloer).

Noren zijn heel introvert, wachten af en zijn erg op zichzelf. Je kan bijvoorbeeld niet naast ze in de bus zitten, dan kijken ze je raar aan. Maar als je uiteindelijk bent ‘toegelaten’ is het allemaal prima. Tijdens het uitgaan hangt er een andere sfeer en Noren zijn heel netjes. Afgelopen weekend was er een soort Kerstopening. Ze lopen met fakkels door de straten en er hangen allemaal posters en vlaggen. In Nederland had dat allang in de fik gestaan. Dus dat is wel een heel groot verschil.  

Op de werkvloer vallen de verschillen eigenlijk wel mee. Vanwege de wintertijd begin je hier een uur eerder en je bent een uur eerder klaar.  Voor de rest zijn er niet hele aparte dingen, het gaat redelijk hetzelfde als op de Nederlandse werkvloer.  

Hoe heb je je voorbereid op deze stage?

Twee koffers ingepakt en gaan! Daarnaast heb ik een studiebeurs aangevraagd. Dat is gelijk een tip die ik wil geven, want dat kan je heel veel geld schelen. Als je gaat studeren of stagelopen binnen Europa is er een beurs beschikbaar. Daarnaast moet je rekening houden met de kleding die je meeneemt. Ik begon hier met 28 graden en nu is het –7. Dus ik had zowel zomer- als winterkleding bij me. En ik had echt alles nodig!  

Kun je ons uitleggen wat voor stage je nu loopt? Wat houdt jouw functie in?

Ik loop stage bij een sportevenementenbureau Lillehammer Olympic Park. In dit park zijn in 1994 én in 2016 de jeugd- en Olympische Spelen geweest. Alle faciliteiten die toen werden gebruikt zijn nu nog steeds in gebruik. Ik ben met evenementen bezig zoals de Champions League van handbal en de Worldcups Langlaufen en Skispringen. Mijn werkzaamheden focussen zich op marketing, bijvoorbeeld de promotie van het evenement. Maar ik werk ook mee op events. Mijn allereerste event was Skispringen, maar dan op het gras. Daarnaast heb ik tijdens de handbal, tennis en ijshockeywedstrijden heel veel promotiefilmpjes gemaakt voor de socials. Volgende week gaat de Worldcup van start en help ik in de voorbereiding de event office. Tijdens het event sta ik bijvoorbeeld in de sneeuw de tijd waar te nemen. Erg divers, dus dat is heel leuk. 

Wat vind je de leukste werkzaamheden en waarom?

Voor school moet ik aan de slag met een marketingvraagstuk waarvoor ik ook onderzoek moet doen. En binnen mijn stage doe ik ook veel werkzaamheden waarbij je met marketing in aanraking komt. Maar ik vind het daadwerkelijk meewerken op het event, het leukste wat er is! Het event echt meemaken. Want een event tussen de bergen en in de sneeuw, ga je natuurlijk nooit beleven in Nederland!  

Kun je een aantal gave voorbeelden noemen van sportmarketing waar jij in jouw stage mee bezig bent?

Voor mijn marketingonderzoek heb ik mij vooral gericht op de ijshockeyclassic. Dit is een heel groot evenement van de ijshockeycompetitie. Eén keer per jaar kiezen ze één wedstrijd uit, die in plaats van in een kleine, in een grote hal wordt gespeeld. Daar past 10.000 man in! Deze plekken moeten natuurlijk wel worden opgevuld en daarom wordt het event groots aangepakt. Het draait hierbij niet alleen om de wedstrijd maar om de hele ervaring.  

Voor mijn onderzoek heb ik een campagne opgezet voor studenten, dus dat is een voorbeeld van sportmarketing. De challenge van mijn onderzoek was: ‘Hoe kunnen we meer mensen trekken naar de ijshockeyclassic?’. Ik heb in- en extern onderzoek gedaan naar aanleiding van mijn challenge. Uiteindelijk ben ik op mijn reframed problem gekomen: ‘Hoe kan ik 5% van de studenten in Lillehammer naar de ijshockey classic krijgen?’.  

Er wonen hier 6000 studenten, en dat is 20% van de bevolking. Dat is ook één van de redenen dat ik dit vraagstuk heb aangepakt. Ik ben verschillende ideeën voor deals gaan testen onder de studenten. Ook ben ik met hen in gesprek gegaan om te vragen wat ze ervan vonden. Uiteindelijk is de oplossing een combi-ticket voor de Worldcup en het ijshockey ineen. Zodat ze in één keer betalen, het iets goedkoper is én ze naar allebei toekunnen.  

Welke dingen heb je bij SMM geleerd die je nu kan toepassen bij je stage?

Als ik kijk naar mijn onderzoek dan heb ik daar wel wat aan gehad. Want je weet gewoon wat je moet doen. Je hoeft niet heel het internet af te zoeken naar een wat je moet doen voor de interne- en externe analyse. Dat heb je gewoon allemaal wel een keer gehad dus dat is wel heel fijn. Maar op basis van de rest van de werkzaamheden, dat leer je eigenlijk allemaal hier. Het werk op de werkvloer leer je ook op de werkvloer. 

Wat mis je nu het meeste aan SMM?

Ik heb denk ik officieel maar ¾ jaar op school gezeten vanwege corona. Dus ik heb best wel wat thuisgezeten. Wat ik wel heel fijn vind bij SMM, is dat het contact heel persoonlijk kan zijn. Maar aangezien ik hier ook met heel veel studenten ben, mis ik dat niet echt. Ik heb het heel erg naar mijn zin hier! Oohja! Ik mis wel mijn dag vrij in de week 🙂 

Zou je dit aanraden aan andere SMM studenten?

Ja, 100%, een 100.000% procent! Ga het doen, ga ervaring op doen! Ga lekker naar het buitenland. Ga er een half jaar zitten. Je komt jezelf 100 keer tegen bij dingen, waar je normaal gesproken je moeder iedere minuut voor zou roepen.  Het is een ervaring, ik vergeet dit niet meer. Je maakt vrienden, in het binnen- en buitenland. En bovendien staat het uiteindelijk goed op je CV. Andere cultuur, andere dingen, je moet eraan wennen de eerste weken, maar daarna wordt het weer normaal. Zeker doen!